Ogólnie wygląda to dobrze. Ewentualnie produkty takie jak olej z pestek winogron i wędliny warto wyeliminować. Do smażenia np. olej kokosowy, masło klarowane lub smalec.
Cześć, Chciałbym abyście ocenili moją dietę, jako że czasem bywam w domu to mięcho na obiad mam gotowe ale jako tako udało mi się to rozłożyć w przykładowym dniu. Jak wykończę wszystko z zamrażalnika na obiad to potem będzie jakiś schab/szynka/mielone itp. Smalec też mam domowy i raczej nie przerzucę się na używanie czegoś innego, masło czy olej [...]
Omlety są bez wątpienia podstawowym posiłkiem wielu osób dbających o swoje zdrowie i sylwetkę. Przygotowanie ich jest proste, szybkie, a posiłek sam w sobie smaczny i możliwy do przygotowania na wiele sposobów. Spotkać można się z wersjami na słodko, czy słono. Każdy może przygotować coś dla siebie i w fajny sposób urozmaicać przepisy. Problem [...]
Dziękuję za odpowiedzi :-) Do smażenia stosuję olej kokosowy albo smalec. Tutaj warzywa i kurczaka dusiłam na patelni bez użycia tłuszczu a potem dopiero polałam tym rzepakowym olejem ( olej od gospodarza :-) ) Postaram się podciągnąć te kalorie może do 2000. Będę urozmaicać ale to pewnie trochę potrwa zanim się nauczę tak ładnie jeść %-). [...]
[...] - i jak się tego w jakimś obrzydliwie zagęszczonym mąką sosie nie utopi, to to jest czyste jedzenie (jedyny problem to szacowanie makro). Schab - mięsko - zdrowe, smalec - dobry tłuszcz do smażenia, karkówka czy golonka - normalne mięso, które można wpleść do diety. Posiłek dietetyczny to nie odtłuszczony jogurt, dwa kawałki chrupkiego [...]
[...] powstajacych w wyzszej temperaturze. Puszkowane to tez z doskoku, to jednak produkt przetworzony i jakies reakcje z metalem zachodza. Olej z pestek winogron to sredni produkt, do smazenia nie nadaje sie wogole. Podobnie jak lniany, ten tylko na zimno. Z tluszczy mozesz smalec dodac. Zmieniony przez - abdulkanarek w dniu 2018-02-02 06:36:09
[...] https://www.sfd.pl/sklep/ALLNUTRITION_Whey_Protein-opis33284.html i źródło tłuszczów, np.: orzechy. Zmniejsz ilość oleju rzepakowego, a do smażenia używaj masło klarowane, smalec lub olej kokosowy. Poza tym zdecydowanie dietę należy urozmaicać, więc pamiętaj o tym, żeby inne dni wyglądały inaczej. [...]
To wypróbuje ten kokosowy jak już skończe gęsi smalec, bo aktualnie go uzywam do smazenia, mimo ze rzadko smaze cos na oleju, bo wole jednak oleje/oliwy zdecydowanie.
[...] na zdrowych węglach to uciął bym węgle i podbił tłuszcze do tej samej kaloryczności. Oliwa z oliwek, awokado, olej lniany, kokosowy nierafinowany - na zimno a do smażenia smalec lub masło klarowane. Mi pomogło, owiele lepiej czuję się podbijając tłuszczami a węgle trzymać na poziomie 2,5-3g na kg masy ciała. Musisz wypróbować na sobie, każdy [...]
Analizowałam zrzut. Do smażenia masło klarowane, smalec, olej kokosowy, oliwa. Bardziej tłuste mięso? Udka, wieprzowina, podroby, wołowina. To jest mit że białka na masie trzeba dużo. 1,5-2 g na kg masy ciała wystarczy, większe ilości mogą spowalniać budowanie masy
Najlepszym wyborem będzie masło klarowane, smalec lub olej kokosowy. Kwestia tego co Tobie bardziej odpowiada. Tutaj masz więcej informacji na temat smażenia: http://potreningu.pl/articles/1927/najlepsze-tluszcze-do-smazenia
[...] tu na forum, bo zaczynianie od 2000 kcal to strzał w kolano. Biegane to też kiepski sposób poprawiania sylwetki - tu sprawdza się trening siłowy. No i kwestie dietetyczne - za dużo nabiału i litości, nie smaży się na oleju z orzechów włoskich. Do smażenia masło klarowane, smalec, olej kokosowy, ewentualnie oliwa (choć tu zdania są podzielone)
W gwoli ścisłości, smalec nie składa się głównie z nasyconych, dominującym kwasem tłuszczowym w nim jest kwas oleinowy (ten sam co w oliwie z oliwek), w dodatku nie jest tłuszczem niezniszczalnym termicznie, gdyż zasobny jest w cholesterol, który jak wiadomo dość łatwo się utlenia wydzielając szkodliwe związki. Na domiar tego jest ubogo odżywczym [...]
[...] bo akurat bardzo lubi jego smak. I ok, można dodać coś dla walorów smakowych, by po pewnym czasie się nie zniechęcić wpychaniem na siłę. ► olej kokosowy/oliwa z oliwek/smalec Smalec tylko jeśli musisz, nie masz lepszej alternatywy lub po prostu chcesz coś tańszego :) Sam w sobie nie jest jakoś szczególnie szkodliwy, jednak jest źródłem [...]
No ale tłuszcze ciagne glownie z orzechow, i tłustych mies typu karkowka czy mielone i wiadomo czasem rybki. Do tego dochodzi oliwa, twarog tlusty czy smalec do smazenia wydaje mi sie ze tragedii nie ma nie uzupelniam tylko tluszczy pijac sama oliwe bez przesady.
Smażenie jest jednym z bardziej popularnych sposobów obróbki termicznej stosowanych w kuchni. Lubimy smażyć mięsa, ryby, jaja, warzywa, czy połączenia tych składników. Polega ono na ogrzewaniu potrawy w środowisku tłuszczu. Jednak są również możliwości smażenia na dobrej patelni, np. teflonowej, bez użycia tłuszczu. Wśród najlepszych jakościowo [...]